Van Leeuwenhoekstraat Hilversum

 

 

 

 


 

 

 

In het oude fabriekspand begon eerst Hollandia Plate, een bedrijf dat hotelzilver produceerde in de vorm van schalen en bestek. Toen het bedrijf in 1970 vertrok, nam de familie Van den Akker het pand over. Vader Cor runde hier jaren een metaal-warenfabriek onder de naam Cevada. Er werden vervangende uitlaten en bochten geproduceerd voor brommers zoals Puch, Yamaha, Kreidler, Z├╝ndapp en Vespa. Later mocht de familie BMW tot haar klantenkring rekenen. Cevada produceerde vervangingsdempers en bochten voor de motoren waar onder andere de Nederlandse politie vanaf de jaren 60 mee reed.

In het begin had Cor van den Akker nog personeel in dienst, later deed hij alles zelf. Van plaatstaal tot verchroomd eindproduct. Zijn vrouw en dochters stonden hem bij. In 2002 was Cor 78. Hij moest om gezondheidsredenen stoppen met zijn werk. Vanaf dat moment heeft het complex leeggestaan.

Nu word het pand gesloopt en de grond gesaneerd. Er is nog asbest aangetroffen, dat word eerst gesaneerd waarna de sloop weer word hervat.